Thursday, February 18, 2016

Dunia blogging.

Dunia blogging ini sunyi.

Dunia dimana manusia yang tidak ketagih perhatian meluahkan perasaan dan buah fikiran.


kembalikan dunia blogging itu.

sepertimana telah aku agungkan 6 tahun dahulu.



Friday, July 3, 2015

Bedah Mulut.

Memandangkan semalam dan hari ini aku mendapat panggilan berturut-turut sebagai pasif oncall, aku mengambil keputusan untuk menunaikan hajat aku yang sudah  berkubur bulan lamanyapada malam ini.


Pengalaman empat bulan  posting aku di Jabatan Bedah Mulut, Hospital Klang itu adalah satu pengalaman emas yang kau tak boleh diganti dengan wang ringgit mahupun gadis cantik.

Pedih tak terperi, apabila kau tahu yang ‘jodoh’ pertama kau dipermulaan FYDO adalah bertugas di jabatan yang paling sibuk dalam pergigian , pula terletak di hospital paling sibuk di lembah klang.  Nak menyesal pun tak guna, hidup perlu positif dan sentiasa kehadapan, aku tekad.


hari pertama bekerja


Pertemuan

Hari pertama aku lapor diri adalah hari jumaat. Seusai tamat solat jumaat, aku majukan langkah menuju ke Jabatan Bedah Mulut yang terletak di Kompleks Rawatan Harian (ACC). Kehadiran aku disambut mesra  oleh matron  yang kemudian membawa aku mengelilingi klinik untuk berkenalan dengan warga pekerja.

Hari pertama aku dah ditempatkan duduk bersebelahan dengan Head of Department. Berbekalkan pengalaman cabut beberapa batang gigi, dan tak pernah assist minor oral surgery , removal of wisdom tooth, aku jadikan modal itu sebagai jawapan setiap persoalan yang beliau lontarkan. Aku sempat menzahirkan perasaan gusarku tentang pengalaman yang aku miliki. Namun HOD aku tetap positive dan supportive. Beliau pesan, mafhumnya ‘ Don’t worry you can learn everything here, as long as you have effort to learn, there will be no problem !’
Pedih tak terperi aku sudah sedikit kebas. Aku mula rasa lega dan semangat.


Tagging

Tagging ini benda wajib bila kau masuk department baru. Tagging berfungsi memberi pendedahan dan gambaran kepada kita apa tugas yang kita harus lakukan. Dekat sini, aku dikehendaki memenuhi  dua minggu tagging, dimana satu minggu itu aku tak boleh ‘break’ pun satu hari, kiranya 24 jam selama tujuh hari aku dikira bertugas. Kalau waktu pejabat, aku kerja macam biasa. Puku 8 pagi hingga 5 petang. Tapi lepas 5 petang, sehingga 8 pagi esok. Aku kena standby dengan permanent officer yang oncall. Kalau ada kes, aku kena turun sekali.  Paling malang, tapi heaven bagi aku adalah, aku tak boleh balik seminggu tu. Kena duduk hostel yang disediakan. Heaven bagi aku sebab aku tak perlu kelam kabut nak drive pergi kerja, boleh jalan kaki. Malang sebab aku tak boleh enjoy tengok tv, lepak mamak, jumpa member semua. Sebenarnya boleh, tapi aku jenis malas dan sedikit skema, aku berkeputusan untuk berkurung dalam bilik sambil acah-acah buat revision.

Kau kena sedar, time tagging ni lah kau kena jadi orang paling muka tembok sekali untuk berani kata tidak tahu apa yang kau tak tahu. Sebahagian dari kita, belagak tahu tapi tak tahu. Bila tak tahu, dah habis tagging. Oncall sendiri, baru kelam kabut nak tanya officer yang lain macam mana macam mana tu.

Masa tagging, cuba sediakan buku kecil untuk buat catatan.  Dua minggu itu satu tempoh yang singkat. Dahulu seminggu, kini dua minggu. Syukur. Kau harus cuba manfaatkan sebaik mungkin. Sebagai freshgraduate bidang pergigian, aku akui bila bekerja dekat hospital, banyak benda yang baru kau nak kena belajar, especially yang berkait rapat  term-term medical. Sebelum itu, cuba familiarize kan bidang tugas kau sebagai dental officer of Maxillofacial Department !




Kompleks Rawatan Harian


Jangan ego masa tagging. Aku dekat hospital klang, banyak senior yang baik hati, suka uji-bakat aku dengan ilmu-ilmu asas oral maxillofacial macam berkaitan beza abscess dan cellulitis, management of trauma, anatomy head and neck, dosage ubat yang aku selalu lupa. Pantang larang merawat pesakit yang medically compromised dan sebagainya. Mula-mula rasa stress, tapi lama-lama kau tahu benda ni untuk kebaikan kau. Walaupun aku asik kena sembur sebab lupa. Sebab kena sembur lah setakat ni Alhamdulillah aku ingat lagi ( lepas ni lupaaa balikkk )

Masa tagging juga, kau harus volunteer kan diri kau untuk mencuba. Cuba ambil darah, cuba set branula, Cuba jahit mulut orang, cuba pasang arch bar, cuba buat MOS, cuba rawat lock-jaw, cuba buat wound toilet untuk patient dan sebagainya. Tak payah tunggu senior suruh, kau mintak permission. Lepas tu cakap ‘tolong ajar saya, saya nak belajar ‘ tak rugi pun. Depa tak kedekut ilmu, depa akan tunjuk ang kalau ang betul-betul nak belajar.

Tapi advise aku, jangan terlalu annoying sangat semua benda kau nak tanya, cuba cuba lah google sendiri bila kelapangan. Penat officer nak suap kita semua.

Seusai tamat tempoh dua minggu tagging, aku diserapkan di dalam team yang kekurangan officer. Setiap minggu ada tiga team yang bersilih ganti tugas mereka, group pertama perlu  menjaga urusan pesakit di ward, team kedua mengurus rawatan pesakit luar (out-patient), dan yang team ketiga pula bertugas di dewan bedah (operating theatre)



Hari pertama tagging

Aku lapor diri hari Jumaat, tapi aku start tagging hari isnin seterusnya. Pagi-pagi lagi Yang Menyelia (YM) sudah  arahkan untuk pergi ke Red Zone di Jabatan Kecemasan, tagging bersama officer oncall pagi itu.

Sampai sahaja disana, aku di’saji’kan pesakit yang meronta-ronta di atas katil, kelihatan sekumpulan manusia berlabcoat mengelilingi katil tersebut. Barangkali student attachment aku fikir sebab dekat labcoat mereka terlekat lencana university.

Aku teruskan tugas aku.

Terkulai seorang lelaki india, yang memiliki multiple slashes pada tubuh badannya. Dari betis kaki hingga ke kepala. Dipercayai diserang oleh kaum kerabatnya sendiri atas motif yang kurang jelas, mungkin ada unsur balas dendam. Bahagian kaki dan badan kami tak usik, itu bidang surgical atau ortho. Yang kami usik adalah bahagian muka dan kepala.

 Garisan luka dalam sepanjang 10 cm bermula dari left temporal region, melintasi fronto-zygomatic suture, melingkari terus ke maxilla dan tamat di bibir atas. Apabila aku cakap dalam, memang betul dalam, sampai biji mata boleh terkeluar, maxillary sinus kelihatan, hard palate dalam mulut pun terbelah dua. Cuba bayangkan !

Aku tak pandai buat apa. Aku hanya mampu tolong sediakan peralatan, retract tissue, dan potong benang jahitan. Dalam waktu itu, aku cuba nikmati dan pelajari usaha senior akuuba menjahit semula lingkaran luka yang panjang sambil disaksikan oleh sebilangan manusia berlabcoat yang aku sembang tadi.


Hari pertama, sudah dijemput ke red zone, sewaktu itu aku dah terbayang apakah yang akan berlaku dekat diri aku untuk baki 29 hari 3 bulan lagi.   

Nightmare !



luka dia lebih kurang macm ni, tapi lagi atas sikit sampai hidung dan tepi mata, dan lagi dalam
*gambar  google*

Sambungan.

Kalau nak  cerita semua dalam satu  post memang panjang. Aku ambil keputusan untuk putus putuskan kan pengalaman bekerja di JBM, HTAR pada post-post yang akan datang berkaitan  tugas team ward, pengalaman menangani out-patient, dan drama di dalam operating theater !



Thursday, April 23, 2015

Hello, ini Jabatan Pergigian Pedatrik !


Dah nak genap seminggu dua aku masuk klinik pedatrik, setelah empat bulan berkelana dekat Jabatan Bedah Mulut.

Sejujurnya first impression untuk masuk rotation pedatrik adalah mungkin ia pasti lebih relaks dan kurang-tekanan berbanding Jabatan Bedah Mulut. Lebih-lebih lagi part on-call, kalau dulu setiap minggu ada oncall, tapi sekarang sekali dua sebulan.

Namun begitu, tidak bermakna kita boleh memandang enteng pada rotation kali ini. Macam biasa, semua benda dalam hidup ini ada cabarannya, begitu juga pedatrik.

Apa cabaranya dia? meh abang listkan untuk awak.


1.   Perangai budak

Perangai budak ini biasalah, dah nama pun budak. Kalau kanak-kanak normal, at least kau boleh pujuk-pujuk lagi. Walaupun mungkin ada yang buat drama tak boleh bernafas padahal kita nak pasang maryland bridge dekat anterior teeth sahaja pun. Tapi cuba kau dihadiri oleh kanak-kanak istimewa seperti yang ada Down's Syndrome, Autism, Mental Impairment yang tak menentu tahap kerjasama mereka. Teringat pula aku kisah kena lempang dengan tepuk kuat-kuat belakang. Aku mampu senyum sahaja. Nak marah tak guna, kita pun tahu pesakit punya tahap macam mana.

2.  Medical Problem

Kau kena tahu, Jabatan Pergigian Pedatrik ini dicipta bukan semata-mata nak tampal gigi kanak-kanak yang berumur 18 tahun ke bawah. Kalau macam tu, memang berbahagia lah klinik-klinik periphery yang lain. Bawah umur je refer terus dekat Paeds. haha. Hakikatnya, pesakit-pesakit yang dirujuk kepada pedatrik selalunya adalah pesakit yang mempunyai masalah kesihatan tertentu samada acquired ataupun congenital. Pesakit yang mempunyai history of congenital heart disease ( e.g Tetralogy of Fallot, Patent ductus arteriosus, etc), bleeding disorder ( e.g Haemophilia, Von Willebrand Disease, Glanzman Thrombastenia, etc), genetic disorder (e.g Down Syndrome, Klinefeltre Syndrome, etc) dan macam-macam lagi. Yang jenuhnya bila kau kena tanya dengan specialist lepas tu kau tergagap. Lepas tu kau akan menyesal sebab masa undergrad dulu selalu ambil ringan bab-bab medical macam ni. Kau fikir kerja kau tampal gigi sahaja kan ?  Sebenarnya medical problems ni kena khatam betul-betul bukan sebab takut specialist tanya, yang lebih penting adalah setiap medical problem memiliki approach yang berbeza. Seperti pesakit yang ada congenital heart disease macam TOF, sebelum kita memulakan prosedur yang dikira 'invasive' dan 'berdarah' seharusnya kita memberi prophylactic antibiotic kepada pesakit. Hal ini mampu mengurangkan risiko pesakit dari menghidapi infective endocarditis yang boleh membawa maut.


3.  Masa

Aku tak pasti tempoh sesuatu rotation itu ikut negeri atau bagaimana. Kalau di tempat aku, aku diamanahkan untuk menghabiskan rotation aku selama sebulan untuk pedatrik. Sejujurnya satu bulan itu tempoh yang sangat singkat bak kata specialist aku. Aku mula-mula macam tak faham, tapi lama-lama aku dah faham kenapa. Sebab dulu aku ingat pedatrik ni kerja tampal gigi budak-budak ja, padahal lebih daripada tu. dua minggu dah macam-macam kes aku jumpa. Cuma sayang, kebanyakan patient akan di review semula  satu bulan, 3 bulan ataupun 6 bulan sekali. Jadi, potensi peluang nak tengok lagi kes-kes yang lain sedikit payah. Aku hanya mampu berdoa agar diberi pendedahan kes baharu sepanjang sebulan aku dekat sini.



Aku hanya nak sembang pasal cabaran, kalau pasal kegembiraan itu kau cari sendiri lah. Bila kau tahu cabaran, kau akan sediakan diri kau. Bila kau bersedia dengan cabaran, kau akan mudah cari kegembiraan.


..........


Motif pembuatan blog ini sebenarnya adalah untuk berkongsi serba sedikit kisah kehidupan bila kau dah masuk kerja sebagai doktor gigi. Dengan harapan, saudara-saudari boleh dapat gambaran macam mana sebenarnya drama jadi kami.

Saudara-saudari boleh jadi siswa/siswazah bidang pergigian, adik lepasan SPM, adik yang tengah buat folio kerjaya, takpun awak yang berimpikan suami/isteri doktor gigi.

Aku menulis bukan aku yang terbaik. Aku cuma berkongsi apa yang aku tahu dan mampu, dan tidak semestinya ia benar.


.....

Aku nak ucapkan semoga berjaya kepada kawan-kawan yang sibuk nak final dekat Jordan sana. medical Jordanians09 dan juga adik-adik gigi, dent10.

Korang enjoy lah masa korang kat sana cukup-cukup.

Buatlah sebanyak mana drama yang korang mampu, untuk kenangan kelak. Kalau tak jumpa patient class II lagi, anggaplah ia sebagai satu drama yang kau tak akan lupa dan membuatkan diri kau yang akan datang. Jangan risau sangat, benda macam ni boleh bawak bincang dengan doktor kalau dah takda sangat.


Semoga kita bertemu lagi.







Saturday, February 14, 2015

Orthonagthic surgery.


Deeban:  Najib dengan Siti nanti awak kena prepare slide dan cast model untuk bentang dekat Mr Lew nanti.

Aku: Oh shitt.

*dalam hati.

....

Tempoh hari datang seorang pesakit yang dirujuk dari klinik ortho taman botanik bagi mendapatkan rawatan pembedan ortonagtik. Pekejadah pembedahan ortonagtik ini ?

Mengikut kefahaman aku, orthonagthic surgery ini adalah pembedahan yang bertindak untuk mengubah struktur rahang mulut seseorang ke arah yang lebih baik, seterusnya melengkapkan tugasan braces meluruskan gigi yang sedia ada.

Tugasan bertemu dengan Mr Lew, specialist yang ada double speciality iaitu oral maxillofacial surgery dan orthodontics adalah umpama mimpi ngeri bagi setiap pegawai pergigian di jabatan bedah mulut hospital aku.

Lagi ngeri apabila kau yang fydo ini tiba-tiba ditugaskan untuk buat presentation.

Baru nak masuk tiga bulan dalam rotation Oral Surgery, rotation Ortho pun tak nampak bayang-bayang lagi.

GILA !

......

Saya tak minat kanser, trauma ni semua. Saya target untuk tourism-market punya. Jadi sebab itu saya pilih bidang ni.

Kalau you buat orthonaghtic surgery, you tak fikir pasal occlusion semua. you lebih pentingkan aestetik dia, you kena detail dengan setiap ukuran, gambar, acuan yang diambil. Sikit sahaja lari, result pembedahan pun akan lari ma !


pesan Mr Lew.

Klinik Mr Lew ada dekat damansara berhampiran sangat dengan IOI Mall. Bila aku tahu kena drive sendiri pergi sana, kelam kabut aku cari bekalan waze untuk pandu perjalanan. Kalau tak boleh sesat, member aku pelik dia ingat aku ni budak bandar sangat ke nak tahu ou semua dekat mana. Dia tak tahu aku ni cicak dalam tempurung.


......

Sebaik sahaja masuk bilik Mr Lew, Dr Nury terus perkenalkan aku dan siti sebagai FYDO. Mr Lew terus macam berubah ekpresi muka yang aku kira kurang expectation dari kami.

Senior cakap Mr Lew akan cakap lepas semua, mencarut bagai. So kena tebal muka dan pekak telinga. Aku dah sedia.

Syukur tuhan, berbekalkan doa dan muka innocent lagi ke'fydo'an aku dan siti, Mr Lew memutuskan untuk lebih mengajar kami berbanding 'memaki' kami.

Ramai officer-officer sebelum ini dengarnya kena maki sebab buat tak ikut apa dia nak.

Lega, sumpah lega.  Berkat baca salawat yang aku baca hari jumaat semalam. Bertalu-talu aku baca.


...


Aku kena asah bakat dalam buat presentation. Aku rasa presentation aku tak berbakat, ayat kelam-kabut, point pun berlari terkedek-kedek.

Kau kena yakin dengan diri kau. Kau tahu kau loser, tapi kau jangan lose hope dengan Yang Maha Esa.







Tuesday, February 10, 2015

Annoying



" Lepas awak clerk patient lagi satu, baru boleh awak pergi klinik. Saya tak puas hati cara awak examine patient " pesan seorang permanent officer kepadaku petang tadi.

Dua kes referral yang datang tak diduga, buat aku resah. Yalah aku dah janji nak ketemu patient ortho pukul 2 petang tadi. Dekat handphone dah ada mesej dari hamizah kata patient dah sampai. Aku nak cepat, patient katanya tak boleh lama. Ada kerja.

Aku clerk macam biasa. Buat cepat-cepat sambil profesional. Berusaha tidak mengulangi kesilapan lepas, aku periksa. Aku tulis clerking. Lepas tu, minta izin pergi klinik.

aku dibebaskan.


...


Aku tak faham bila orang expect aku kerja macam dah setengah tahun kerja disitu persis dia atau officer lain. Bukan setakat setengah tahun, oral surgery tu pun posting pertama aku.

Kalau kena marah tu benda biasa, aku dah lali. Aku malas nak ambil hati. Kalau memang dah silap aku, tak mengapa. Tapi kalau memang mengada-ngada cari kesilapan orang, itu memang bab1.

Jadi fydo ni kena tabah, kalau tak tahu cakap tak tahu. Jangan bajet tahu. Jadi senior pula jangan menggelabah, kalau dah tahu ajar yang tak tahu, jangan bajet dulu masa fydo power macam sekarang.

Padahal sama.

....

Kita kalau nak tegur orang, pastikan diri kita juga sempurna. Kalau tak sempurna pun, pastikan dalam keadaan yang terbaik. Jangan tegur orang lain macam haram jadah, lepas tu kau pula kena tegur sebab kerja tak teratur.

Tegur mengajar, dan tegur tunjuk power itu lain kakak.

sila bezakan.

tak salah nak tegur, tapi beradab caranya. Kenapa dulu dah puas kena buli dengan orang, nak buli orang lain pulak?

lemah.